“En het jasje is zo lekker draagbaar!” Weer zo’n uitspraak van een modegoeroe (met respect hoor!). Maar dan denk ik als het niet draagbaar is wat moet je er dán mee? Mooi-zit-kleding of -schoenen, daar ben ik niet voor gemaakt. Die must-have killer heels voor een Hollandse verjaardag, waar je ZITTEND in een kring een stukje worst van het schaaltje pakt, die heb ik niet. En ook niet de must-have inieminie rok waar je alleen maar mee aan de bar kan staan, want zitten … Nou ja, je begrijpt me wel.
Comfortabele kleding en schoenen is belangrijk om je lekker in te voelen. Voor een bril geldt hetzelfde. Draagcomfort, daar gaat het om!
Waar moet je op letten?
Eigenlijk zou ik hier willen volstaan met 1 zin: de opticien díe moet opletten. Maar eerlijk is eerlijk, dat gaat niet altijd op. Ik spreek uit ervaring. Ik geef je enkele tips waar je zelf ook op kunt letten:
1. de neusbrug van een bril met neussteuntjes mag niet op de huid rusten (drukpunt)
2. de afstand tussen de ogen en het glas mag niet te groot zijn (minder kijkcomfort)
3. een bril zonder neussteuntjes moet bij de neus rondom zoveel mogelijk aansluiten (optimale drukverdeling)
4. de wenkbrauwen liever niet te veel tegen het glas (snel vette glazen)
5. brilveren (poten) moeten niet (te veel) tegen de slapen aandrukken
6. beter is niet te veel ruimte tussen wang en onderkant montuur (onderdoor kijken)
7. de wimpers moeten vrij zijn van het glas (snel vette glazen)
8. de veren (poten) moeten niet te lang zijn, of ingekort kunnen worden
De kunst van het afpassen.
Niet elke bril is 100% af te stellen op het gezicht. Zeker niet de monturen van hout, hoorn, bamboe of carbon bijvoorbeeld. Dat zit of het zit niet. Andere monturen kunnen wel, in meer of mindere mate, afgepast worden. En serieus, daar kan de opticien best wel even mee bezig. Want dat luistert heel precies. Ieder hoofd is anders en nog asymmetrisch ook. Afpassen van een bril is vakwerk.
Dagelijks gebruik.
Als je de bril een tijdje draagt merk je pas goed of deze niet te los of te strak zit. Ook door gebruik, veel op- en afzetten of stoten, kan de bril minder comfortabel gaan zitten. Kleine rode plekjes of deukjes kunnen zichtbaar worden. Ga dan met je bril terug naar je opticien. Die kan er vaak wat aan doen. Ander type neuspads opzetten, veren (brilpoten) uitbuigen, oortips (uiteinden) verstellen. Of bij kunststof brillen kan zelfs de neus uitgevijld worden. Inderdaad, het gaat hier om echt vakwerk.
Een volgende keer zal ik meer vertellen over KIJKcomfort. Wat alles te maken heeft met het juist inslijpen van de glazen.
PS: Het toppunt van draagcomfort is je bril vergeten af te zetten voor het slapen.