In dit blog lees je waarom ik een oogonderzoek bij kinderen belangrijk vind, ook als er geen klachten zijn. Al geldt dit advies voor alle leeftijden, vandaag deel ik vooral informatie die bedoelt is voor kids vanaf 5 jaar.
Een kind weet zelf niet wat scherp zien inhoud. Er is simpelweg nog geen referentiekader zoals bij volwassenen. Daarnaast kunnen ze zich goed aanpassen, door de afstand te verkleinen tot een beeldscherm of TV. Je hoort een kind dus niet snel over kijkklachten. Daarom is een oogonderzoek bij kinderen belangrijk, ook als er nog geen klachten zijn.
Waarom de ogen van kinderen invloed kunnen hebben op de leerprestaties
De ogen zijn complex; ze moeten scherp zien veraf, inzoomen dichtbij én goed samenwerken. In dit kijksysteem kan een hapering zitten wat comfortabel zien in de weg staat. Er ontstaat compensatiegedrag door extra focussen, maximale concentratie of knijpen met de ogen. Dit kost extra energie, waardoor school- of sportprestaties kunnen achterblijven. Een oogonderzoek geeft duidelijkheid hierover.
Lifestyleregel 20-20-2, wat doe jij ermee?
Digitale schermen zijn niet meer weg te denken. Op school, thuis of bij vriendjes, bijna overal wordt op schermen gekeken. Door de korte kijkafstand geeft dit een nadelig effect op de ontwikkeling van kinderogen. Hoewel een digitaal scherm langer de aandacht vasthoudt dan een leesboek, is het effect van beiden hetzelfde. Veel dichtbij kijken stimuleert de ogen om te groeien en meer min te worden. Dit heet myopie. Een stelregel is na elke 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden ver weg kijken en minimaal 2 uur per dag buiten zijn.
Myopiemanagement – wanneer een gewone bril geen oplossing is
Is er een oogsterkte gemeten en een kans op toename van de myopie in kaart gebracht, dan zijn er speciale brillenglazen en contactlenzen die de achteruitgang kunnen remmen. Wanneer deze kijkoplossingen niet afdoende werken is er ook een (aanvullende) behandeling mogelijk met speciale druppels. Hiervoor verwijst de orthoptist of optometrist rechtstreeks naar de oogarts.
Optometrie & orthoptie
Zelf ben ik optometrist, dat houd in dat ik de ooggezondheid onderzoek op ‘pluis en niet pluis’. Dat gaat verder dan alleen het bepalen van de brilsterkte en de oogdrukmeting. Orthoptie is een andere expertise, dat gaat meer over de ontwikkeling en de samenwerking van de ogen. Het is daarom een belangrijke aanvulling in mijn bedrijf.
Op de foto hierboven zie je mijn collega’s: Stefan is orthoptist en staat links op de foto. Zelf sta ik tussen de andere twee optometristen Krishma Sediqi (l) en Manon Verheijen Spierings (r).
Daarnaast heb ik in mijn winkel elke 1e woensdag van de maand een inloopmiddag voor een kids oogcheck. Lees er meer over door op de link te klikken.