Op school leer je kleuren binnen de lijntjes en vooral er niet overheen. Zo heb ik in mijn opleiding voor opticien ook niet geleerd om de glazen ondersteboven in te slijpen. En toch heb ik het gedaan.
“Ik heb een bril nodig met het leesgedeelte bovenin.
Kun je die glazen niet gewoon op zijn kop monteren?”
Helga Wagenaar en ik kennen elkaar al jaren. Ik mag voor haar ogen zorgen en zij voor de groene wanden in mijn winkel. Ineens kwam zij met deze ongebruikelijke vraag en ik lapte alle regels aan mijn laars.
Brillenglazen op zijn kop? Tuurlijk kan dat!
Al omvat het iets meer dan gewoon op zijn kop monteren.
Maar daarover straks meer.
Er zijn genoeg beroepen waarbij je veelal boven je hoofd werkt: elektricien, schilder, automonteur. Hierbij is een multifocale bril, waarbij het leesgedeelte onderin zit, heel onhandig. Je gooit je hoofd achterover, op zoek naar het juiste kijkdeel. Vervolgens neem je een strippenkaart voor fysiotherapie vanwege een dreigende nekhernia.
Een leesgedeelte bovenin is wat ongebruikelijk, maar zeker een uitkomst wanneer je veel werkt boven je hoofd.
Voor Helga heb ik een glas gekozen die gehalveerd is: 1 helft verkijken, 1 helft lezen. Het mooie van dit glas is dat je een breed kijkvlak hebt voor beide afstanden met weinig vertekening aan de zijkant.
De glazen zomaar ondersteboven inslijpen is nog niet de juiste oplossing. Je moet namelijk rekening houden met de afstand tussen de ogen, die is op afstand groter dan dichtbij. Daarom zit het leesdeel altijd wat naar binnen geplaatst bij multifocale glazen. Slijp je ze dan gewoon op zijn kop in, dan moeten de ogen ineens naar buiten bewegen als ze door het leesdeel kijken. En dat kijkt voor geen meter (letterlijk;)!
De oplossing:
Bij de bestelling van de glazen verwissel je de sterktes van rechts en links. Vervolgens bij het op maat slijpen wissel je weer terug én draai je de glazen onderste boven.
Inmiddels gebruikt Helga veelvuldig haar bril. Door de juiste plaatsing van het leesdeel bovenin kan ze ook prima veraf kijken. Ze hoeft dus niet steeds van bril te wisselen tijdens haar werk.
Dit is toch een feest om zo buiten de normale kaders te zoeken naar een juiste kijkoplossing? Ik hou wel van een uitdaging! Who’s next? 😉