“Doe mij maar zo’n plastic bril, die heeft tenminste geen neusdingetjes.” Ik word er heus niet boos om als mooie kunststof brillen zo genoemd worden, slechts een beetje verdrietig. Want ‘plastic’ klinkt zo minzaam. Maar dat terzijde, ik wil het vandaag namelijk hebben over die ‘neusdingetjes’.
Kies je nu een bril ZONDER of MET neussteuntjes?
Brillen ZONDER
Het is een enorme trend, de opvallende kunststof brillen. Jong en oud loopt ermee en misschien juist daarom jij niet. Of zijn er andere redenen?
Heb jij een platte neus? Of juist een hele grote? Bolle wangen? Lange wimpers?
Anatomisch kunnen er redenen zijn waarom deze brillen minder geschikt zijn voor jou.
Toch zijn er grote verschillen in de vormgeving van kunststof monturen, waardoor veel misschien niet past, maar ook veel weer wel. Het is goed om te weten dat dit soort monturen vaak wat meer afsluiten bij de neus en wangen, hierdoor kan het zijn dat je glazen wat eerder beslaan. Ook kunnen kunststof brillen wat meer glijden bij warm weer en een gladde huid. Prettig is juist weer dat er een groter draagvlak is op de neus, hierdoor wordt het gewicht van de bril meer verdeeld, waardoor je meer draagcomfort ervaart. En omdat er geen neussteuntjes op zitten kunnen deze ook niet gaan irriteren, knellen of afdrukken geven in de huid. Al komen er trouwens ook wel steeds meer kunststof monturen met neussteuntjes.
Brillen MET
Trends zijn er om vanaf te wijken. Of niet? Grappig is te zien hoe mensen soms vooral niet mee willen doen met een trend. Iedereen heeft dat al, dus doe mij maar iets anders.
Kies jij voor minimalistisch? Of heb je last van opvliegers?
Een bril met neussteuntjes is meestal gemaakt van metaal. Hierdoor kan het vooral een weinig opvallende bril zijn en licht van gewicht. Door de neussteuntjes sluit hij minder af en heeft daardoor een goede ventilatie. Handig voor de momenten als je het plotseling heel warm hebt (overgang). Toch hoeven deze metalen monturen tegenwoordig niet per definitie onopvallend te zijn. Neussteuntjes kunnen wel van die gemene rode afdrukken geven op de neus. Een oplossing kan zijn betere afstelling of een ander type neuspad: groter, kleiner, stroever, gladder. Metalen brillen zonder neuspads bestaan trouwens ook al decennia lang.
Conclusie
Een goed advies is een must. Daarom vind je weinig “help-yourself” winkels binnen de optiek. Behalve dat het ene model je mooier staat dan een ander, is een technisch juiste passing van even groot belang. Een bril ZONDER moet in 1 keer perfect passen en een bril MET moet perfect afgesteld worden. Vakwerk dus!
Er komt meer bij kijken dan zomaar een montuur van het rek pakken.
Duidelijk verhaal, fijn!! Ik “moet” neussteuntjes hebben; inderdaad mijn Chinese gezicht heeft die steuntjes anatomisch gezien nodig (geen neusbrug en modieus grote brillen steunen altijd op mijn appelwangen). Vandaag kreeg ik bij het uitzoeken van een bril voor het eerst de optie om onder het kunststoffen montuur neussteuntjes te laten plaatsen. Bij de meeste frames kan dat wel en evt moet er een stuk kunststof weggeschuurd worden (die vleugels voor de neusbrug). Graag zou ik willen weten of je hier ervaring mee hebt en zo ja wat je mening hierover is.
Ha Elle,
Ik begrijp je “moeten”. Maar gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden.
Neussteuntjes aanzetten is inderdaad een optie en is een goede oplossing. Het verschilt per montuur hoe mooi het kan worden. Heeft te maken met de breedte van de neusbrug en het materiaal. Je opticien begon er zelf over, dus ik ga er vanuit dat ze ervaring ermee hebben en daarom een goed advies kunnen geven.
Wist je dat o.a. Lindberg prachtige kunststof brillen maakt MET neuspads?http://lindberg.com/#/showroom/
Nog meer vragen, ik hoor ze graag!
Heldere groet,
Diana
Bedankt Diana!
Goed nieuws voor mij dat ik ook kunststoffen monturen kan passen!
Lindberg heb ik uiteraard al ontdekt en in mijn bezit. Deze nieuwe collectie zit er echter niks voor mij tussen (heb ook nog eens een smalle neusbrug)…. 🙂
Groet, Elle
Ik heb twee brillen en bewust een met neussteuntjes en eentje zonder. Zonder vind ik mooier staan. Dus die zet ik meestal in het openbaar op,
Maar met steuntjes zit wel een stuk lekkerder vind ik. Dus als ik wat vermoeider ben zet ik die bril op,
Vroeger als kind had ik vaak last van mijn bril met twee losse steuntjes. Toen heeft de opticien er van die steuntjes opgezet die over je neus heen in elkaar doorlopen (geen idee hoe dat heet). Dat was minder mooi helaas maar zat wel fijn.
Ja het afglijden van de bril bij warm weer is helaas bekent en erg vervelend.
Weer mooi geschefen en altijd fijn om wat extra informatie te hebben.